Nota de premsa

Els preus desorbitats de l’energia avui resulten inasumibles per les empreses tèxtils espanyoles.

Madrid, 04 d’agost de 2022.


El Consell intertèxtil Espanyol (CIE) demana a l’Administració que compleixi les seves promeses d’ajuda al sector tèxtil davant la desenfrenada i desorbitada pujada de preus de l’energia. Si bé és cert que s’ha posat en marxa una línia d’ajudes directes a la indústria intensiva en consum de gas, com és el cas de les empreses que es dediquen a tintura i acabats, resulten del tot insuficients.

Els preus del gas s’han multiplicat per cinc en un any. L’electricitat val ara el doble que el 2021. La incidència mitjana dels costos energètics suposa ja el 50%, 35% en el gas i el 15% en electricitat per al subsector de tints i acabats, subsector del qual depèn la resta de la cadena de valor. En la indústria de filatura, els costos de l’electricitat han passat del 10% al 30%, mentre que la teixiduria ja suporta un 55% de costos energètics relacionats amb l’electricitat.

El president del CIE, Manuel Díaz, afirma que “estem davant una situació totalment insostenible. Les empreses s’estan descapitalitzant per a poder fer front a aquesta crisi de preus energètics, i no hi ha cap senyal positiu de cara a la resta de l’any”.
En un moment en el qual la Unió Europea està treballant perquè s’implementin les mesures de transformació del sector tèxtil cap a models de circularitat i sostenibilitat, la realitat és que la indústria encara està lluny de poder aconseguir l’estabilitat suficient per a poder invertir en els canvis que demana Europa. La repercussió de la crisi energètica se suma a l’increment de costos de les matèries primeres, el transport i altres inputs.

En aquest sentit, Díaz sentencia que “es preveu una tardor tremendament complicada per a la indústria tèxtil; les nostresempreses s’ofeguen i en alguns casos, ja es comencen a plantejar EREs i fins i tot tancaments per impossibilitat de fer front a la situació”.

Fa unes setmanes, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va qualificar públicament el sector tèxtil com “un motor social i econòmic que suposa el 3% del PIB, el 4% de l’ocupació i el 9% de les exportacions del nostre país”. El CIE considera que aquestes xifres cauran en picat i que l’Administració espanyola ha de prendre les
regnes davant aquesta situació excepcional que està posant en escac a la nostra indústria.