A principis de setembre, la indústria tèxtil europea va demanar a l’O.E. que adoptés un límit de preus a l’engròs pel gas,
la revisió del principi d’ordre de mèrit en el mercat de l’electricitat, el suport a les PIME i una estratègia europea única.
La resposta de la Unió Europea a aquestes peticions no es considera suficient. Les associacions europees manifesten acollir amb satisfacció aquestes propostes de la Comissió per a canviar els paràmetres de referència del TTF i desvincular el TTF del mercat de l’electricitat, així com la revisió del principi d’ordre de mèrit pel mercat de l’electricitat, que ja no serveix pel propòsit per al qual va ser dissenyat. El comunicat emès per EURATEX, EuroCoton, Edana, CIRFS i ETSA, també considera positiva la proposta de modificar el marc de les ajudes estatals que, en la nostra opinió, hauria d’incloure els sectors de l’acabat tèxtil, els serveis tèxtils i els no teixits, així com una simplificació dels requisits d’aplicació. Demanen que això s’apliqui de manera uniforme a tota la UE.

Les organitzacions representants de la indústria tèxtil europea afirmen que la proposta de la Comissió manca d’ambició i, si es confirma, tindrà el cost de perdre capacitat industrial europea i llocs de treball. El futur que auguren aquestes entitats resulta inquietant ja que estan convençudes que Europa es quedarà sense el seu ecosistema tèxtil integrat, tal com el coneixem avui, i sense mitjans per a fer realitat l’estratègia tèxtil de la UE, per a productes tèxtils més sostenibles i circulars.

La indústria tèxtil europea afirma que és absolutament necessari un topall europeu ambiciós i significatiu per al preu majorista del gas natural. A Europa se li està acabant el temps per a salvar la seva pròpia indústria. Ha arribat el moment d’actuar amb rapidesa i decisió en unitat i solidaritat a nivell europeu. S’entén que fins ara s’ha discutit entre els ministeris un topall de preu molt alt i això no és tranquil·litzador per a les empreses de tota Europa: si qualsevol topall és superior a 100/MWh, aquestes empreses s’enfonsaran.

Més informació