Noticiero Textil

Es tractava d’una trobada molt esperada per l’actual situació geopolítica i econòmica d’Europa i va estar a l’altura de les expectatives que havia despertat. Organitzada per EURATEX en col·laboració amb l’Associació Tèxtil i Confecció de Portugal (ATP), la Convenció es va desenvolupar sota l’emblema: “La sostenibilitat es troba amb la competitivitat: com quadrar el cercle?”, els dies 13 i 14 d’octubre a Porto, Portugal, amb l’assistència de gairebé 250 empresaris de tota Europa.
La trobada, que també va celebrar el 24a Fòrum de la indústria tèxtil portuguesa a càrrec de l’ATP, va servir per a posar sobre la taula els desafiaments actuals de la indústria tèxtil europea i establir les bases per a un futur brillant, basat en uns fonaments sòlids: innovació, creativitat, qualitat i sostenibilitat.

L’obertura institucional va ser a càrrec d’Alberto Paccanelli, president d’EURATEX, i Mario Jorge Machado, president de l’ATP. Paccanelli va subratllar que vivim “temps difícils i reptes importants”, en els quals cal ser competitius i sostenibles, i va remarcar que “Europa ha de ser líder en sostenibilitat”.

Per part seva, Mario Jorge Machado, president de l’ATP, va emfatitzar la conveniència de “reindustrialitzar Europa”, però duent a terme una transició d’una economia lineal a una economia circular. “Cal treballar intensament, sinó ens trobarem en una posició difícil en uns anys”, va remarcar, al mateix temps que concloïa el seu discurs subratllant que la sostenibilitat constitueix “una oportunitat i un repte”.

En el seu discurs d’obertura, Pedro Siza Vieira, exministre d’Economia i Transició Digital de Portugal, va avaluar els canvis geopolítics i macroeconòmics, i com això afectarà el futur de la indústria tèxtil: nearshoring i friend-shoring, independència de gas estranger mitjançant l’ús d’energies sostenibles europees, així com línies de producció circulars i automatitzades. Si bé va subratllar que “la turbulència actual provoca incertesa”, va acabar el seu discurs amb un missatge esperançador en apel·lar a la fortalesa d’una indústria tan antiga com la humanitat per a la qual “veig un futur millor”.

Pedro Siza Vieira, exministre d’Economia i Transició Digital de Portugal va protagonitzar una de les intervencions més brillants.
Seguidament va tenir lloc el primer Panell de CEO s, en el qual es va abordar el tema de com mesurar i comunicar sobre sostenibilitat, i que es va centrar en els desafiaments per a traduir la sostenibilitat cap als consumidors. El panell va abordar el tema del greenwashing i el paper de les marques en la comunicació sobre la sostenibilitat. Va examinar com les noves regulacions de la Comissió Europea sobre l’etiqueta ecològica, el passaport digital del producte (DPP) i la petjada ambiental del producte (PEF) crearan un nou marc.

Per part seva, el segon panell de directors executius, es va encarregar de debatre un assumpte tan important com el finançament de la sostenibilitat: va analitzar el cost de les inversions sostenibles i com s’ha d’administrar aquest cost dins de tota la cadena de subministrament, incloses les marques i els detallistes.

Durant la tarda van esdevenir quatre tallers amb experts de la indústria, que van abordar els temes de Responsabilitat Estesa del Productor (EPR) en Tèxtils, Passaport Digital de Producte (DPP), Reciclatge de Residus Tèxtils i Etiquetatge de Tèxtils (Petjada Ambiental del Producte). Com aquestes iniciatives s’implementaran en els pròxims anys, com a part de l’Estratègia Tèxtil de la UE, els participants van comprendre millor el marc futur de la nostra indústria.

Dirk Vantyghem, director general de EURATEX, afegeix sobre aquest tema: “Preparar-se per a un futur més brillant requereix un nou marc regulador, on la qualitat i la durabilitat es converteixin en la norma, on es premiï la transparència i la sustentabilitat, on els free riders, que no compleixen amb les regles i estàndards es mantinguin fora del mercat. L’Estratègia Tèxtil de la UE té com a objectiu crear aquest marc, que ha de ser just i equilibrat, i requereix un diàleg pròxim i constant entre el regulador i la indústria”.

Alberto Paccanelli, president de EURATEX, va ser l’encarregat de concloure la Jornada afirmant que “necessitem atreure persones creatives a les nostres empreses, necessitem produir productes de primera qualitat i necessitem ser més sostenibles. Aquesta és la recepta del nostre èxit en una indústria globalitzada i altament competitiva”.

Paccanelli es va mostrar optimista sobre el futur: “Si bé ens enfrontem a temps molt difícils, sóc optimista sobre el futur de la nostra indústria tèxtil europea. La resta del món ens observa mentre avancem amb la nostra estratègia. Hauríem de convertir-nos en el punt de referència i Europa hauria de convertir-se en un líder mundial en tèxtils sostenibles”.

En concloure la Convenció es va anunciar que la pròxima esdevindrà els dies 26 i 27 d’octubre a Hèlsinki (Finlàndia).

Finalment, durant el segon dia de la convenció, els participants van tenir l’oportunitat de visitar empreses tèxtils d’última generació (Têxteis J.F. Almeida, Riopele i TMG automotivi) i el centre portuguès de recerca tèxtil CITEVE.

Van mostrar com la indústria tèxtil portuguesa està fent aquesta transició, sense deixar de ser competitiva a nivell mundial.