Els ciutadans europeus votaran per un nou Parlament Europeu el mes de juny de 2024. Sobre la base dels resultats, es formarà una nova Comissió Europea.

En vista d’aquesta important elecció, EURATEX publica un Manifest (contingut en anglès) en el qual presenta 15 propostes que ajudaran a garantir una indústria tèxtil i de la confecció europea competitiva.

Texfor forma part de EURATEX i subscriu el manifest que resumeix a continuació:

La indústria tèxtil i de la confecció està contribuint substancialment a la riquesa, l’ocupació i el creixement d’Europa. Europa compta amb 192.000 empreses que ocupen 1,3 milions de treballadors amb una facturació de 167.000 milions d’euros i més de 67.000 milions d’euros en exportacions. L’emprenedoria ha de ser reconegut com la base d’una indústria tèxtil competitiva, que ofereixi productes sostenibles i d’alta qualitat, basats en la innovació, la creativitat i el disseny. Els responsables de les polítiques europees haurien de reconèixer aquest paper a les empreses tèxtils i de peces de vestir i mantenir un diàleg obert per a crear millors condicions marc per a operar en els mercats interns i globals.
Per a fer realitat aquesta visió, la indústria i els responsables polítics han de treballar junts en una combinació de mesures i iniciatives polítiques que siguin coherents i ofereixin un marc transparent i predictible per a les nostres empreses, i les facin més resilients i competitives.
Aquestes polítiques haurien de centrar-se en quatre punts:

Desenvolupar i implementar una política industrial “intel·ligent” de la UE

Europa hauria de crear polítiques que millorin la competitivitat, en lloc de crear càrregues administratives. Per a EURATEX, cada nova legislació hauria de passar per una “prova de competitivitat” per a analitzar críticament l’impacte de les noves regles. Europa també hauria de crear un entorn favorable per a promoure l’educació i l’ocupació en la indústria. La indústria tèxtil de la UE ocupa actualment 1,3 milions de persones, el 30% de les quals té més de 50 anys. Un obstacle crític per a la indústria tèxtil és atreure a persones (joves) i assegurar-se que tinguin el conjunt d’habilitats adequat per a operar en un ecosistema tèxtil canviant. EURATEX també demana a la UE que inverteixi en innovació i digitalització, ja que són clau per a l’avantatge competitiu europeu. No sols, com ho han demostrat els últims anys, Europa hauria d’oferir a les empreses accés a energia sostenible a preus més baixos.

No hi ha sostenibilitat sense competitivitat

L’Estratègia de la UE per als Tèxtils Sostenibles està impulsant al nostre sector cap a nous models de negoci amb una menor petjada ambiental. Per a fer realitat aquesta ambició, hi ha almenys 16 propostes reguladores sobre la taula, cadascuna d’elles amb un calendari diferent, gestionades per diferents departaments de la Comissió Europea. EURATEX aposta per la sostenibilitat, però demana realisme econòmic. Aquest conjunt de noves regulacions ha de ser coherent, executable, factible i aplicable per a les PIME, i no expulsar a les empreses tèxtils del mercat. A més, alguns Estats membres estan avançant més ràpid i algunes legislacions es decidiran a nivell nacional, la qual cosa crearà una fragmentació del mercat. Aquests escenaris obstaculitzaran a Europa i les seves possibilitats de créixer.

Garantir un comerç lliure i just

Amb 224 mil milions de dòlars en mercaderies venudes, Europa és el segon major exportador mundial de tèxtils i peces de vestir, després de la Xina (321 mil milions de dòlars). Per tant, és important que el mercat global sigui obert, lliure i just perquè la nostra indústria continuï prosperant. A més del suport als TLC en general, EURATEX vol emfatitzar que tots els acords comercials han d’oferir un accés efectiu al mercat per a les empreses de la UE i condicions equitatives en aquests mercats. Un mercat lliure i obert hauria d’anar de bracet també d’una protecció contra els aprofitats. La UE sempre ha de considerar l’aplicació i l’aplicabilitat en elaborar noves lleis; també hauria d’actuar juntament amb els Estats membres per a una millor coordinació amb criteris harmonitzats d’actuació entre les Autoritats Duaneres.

Incentivar la demanda de tèxtils sostenibles

Els productes tèxtils sostenibles solen tenir un preu superior, la qual cosa dificulta que molts consumidors i compradors comprin aquests productes. Moltes enquestes en tota Europa confirmen que al voltant del 50% dels entrevistats no compren productes de moda sostenibles i la raó principal és el preu. EURATEX creu que, per a crear demanda i ajudar els consumidors a comprar un producte tèxtil (genuí) sostenible, haurien d’existir requisits estàndard i incentius fiscals. Les autoritats públiques també haurien d’implementar adquisicions públiques verdes, augmentant la importància dels criteris de sostenibilitat en les seves taules d’avaluació.

Segons Alberto Paccanelli, president d’EURATEX, “aquestes eleccions representen un punt d’inflexió per al futur d’Europa i la seva base industrial. Si bé algunes regions del món ja estan prenent mesures per donar suport a la seva indústria, Europa s’ha quedat enrere. Necessitem ara una visió clara que ens porti cap a un futur més verd i ric. Necessitem conciliar aquests dos objectius i portar amb nosaltres grans socis globals, perquè aquesta transformació no pot ser realitzada per una sola regió ”.

Per a més informació podeu contactar amb la Sra. Marta Castells al telèfon 937 451 917 ò al correu electrònic media@texfor.es