Manresa celebra la Primera Jornada del Tèxtil Sostenible

El vicepresident de Texfor – Confederació de la Indústria Tèxtil, Josep Moré, va participar en la inauguració de la Primera Jornada del Tèxtil Sostenible de Manresa convidant a les Administracions a millorar les condicions en què s’imparteix la Formació Professional sobre el tèxtil. «No podem continuar ensenyant a tintar amb olles per a bullir la sopa o ensenyar a teixir amb telers de la senyoreta Pepis.»

Moré va demanar a les Administracions que «parlin amb urgència amb tots els actors implicats perquè s’adeqüin els instituts, s’ampliïn els espais i posin les eines necessàries a la disposició del professorat».

Davant un públic de més d’un centenar de persones, la majoria estudiants i professors de diferents disciplines relacionades amb el tèxtil, el directiu de Texfor va recordar que «el tèxtil de capçalera és un sector molt desconegut per molta gent, perquè sol estar lluny de càmeres de televisió, focus i passarel·les mediàtiques, però som essencials i estratègics per al país i per a la nostra vida quotidiana».

En aquest sentit, Moré va recordar que «no podem imaginar les nostres cases sense cortines, tovalloles, roba de tota mena. Pensem en els teixits que ens abriguen, els que utilitzem per a fer esport. Un esparadrap, una tireta, una compresa,… tot és tèxtil. Si fem un pas més, podem parlar dels teixits més tècnics com els de protecció personal, per a bombers, policia, persones que treballen en cambres frigorífiques, amb forns de fosa. Els satèl·lits també tenen parts tèxtils. O els hospitals que estan plens de teixits a les habitacions però també en els quiròfans. Existeixen teixits biomèdics, cinturons de seguretat. Visualitzem un cotxe, un tren, un avió, un teatre, una discoteca sense tèxtils. És impossible!»

Josep Moré, amb un discurs que, va dir, volia «enamorar» als assistents, també va posar l’accent que «la primera cosa que toquem quan naixem és tèxtil i també serà l’última cosa que ens acompanyi quan ens anem d’aquest món». Aquests són els arguments que va esgrimir per a concloure que el Sector Tèxtil és «un dels pilars essencials de la nostra vida i de l’economia del país».

Oportunitats de treball en el tèxtil

La Primera Jornada sobre Tèxtil Sostenible, es va celebrar en el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa. Aquesta és una iniciativa organitzada per la Família Tèxtil de Futura FP i s’emmarca en la proposta «A Manresa l’abril és tèxtil» de la ciutat de Manresa.
L’objectiu d’aquesta Primera Jornada sobre Tèxtil Sostenible, diuen els organitzadors, és «difondre l’actualitat del sector i les seves grans possibilitats de generar treball i llocs laborals qualificats que interessin a les noves generacions». Segons els ponents de la primera taula rodona, el sector tèxtil actual està molt tecnificat i necessita tot tipus de perfils professionals. Aquesta taula rodona, que va comptar amb la participació de directius de Texia, POLISILK SA , FYTISA i Sauleda, va ser moderada pel responsable de l’Àrea de Sostenibilitat de Texfor, David Allo.

També van resultar molt interessants les ponències de Bàrbara Julián, de Shima Seiki i Mateo Iglesias de Penelope sobre programari específic per al món tèxtil que, entre altres productes, genera mostraris digitals de gran qualitat i realisme.

L’acte inaugural va comptar, a més de Josep Moré, que també és copresident de l’AEQCT ,amb Josep Moratal, responsable de la unitat d’ImpulsFP de la Generalitat de Catalunya, Antoni Ventura, gerent d’Aigües de Manresa i vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia, i de Joan Vila, Tercer tinent d’alcalde i regidor delegat d’Empresa, Turisme i Coneixement de Manresa.

Les sales en les quals es va celebrar la jornada també van acollir la primera fira d’empreses i entitats tèxtils de la Catalunya central, amb una vintena d’expositors que van permetre als visitants veure una petita mostra de productes tèxtils biobasados que s’estan produint en l’actualitat.